Osnivačka skupština udruge “Ekomuzej Lepoglava”

U lepoglavskom Domu kulture održana je osnivačka skupština udruge Ekomuzej Lepoglava kojoj je cilj iniciranje osnivanja istoimenog muzeja. On će objedinjavati tradicijske zanate, kulturnu baštinu, rukotvorine, čipku i ostale vrijednosti lepoglavskog kraja. Članovi Udruge naknadno će odrediti hoće li to biti klasični muzej ili muzejska zbirka, što ovisi o troškovima i dogovoru s resornim ministarstvom. Za predsjednika je izabran Dejan Bjelivuk, a članove savjeta čine predstavnici gradskog civilnog sektora.

Udruga će biti zadužena i za organizaciju raznih manifestacija, izložbi, promociju u zemlji i inozemstvu, razmjenu znanja i iskustva sa srodnim muzejima, edukaciju građana i članova i slično.

Osnivanju udruge prethodilo je nekoliko radionica i seminara kojima je bio cilj upoznavanje s načinom na koji ekomuzej treba funkcionirati. Njegovo je glavno obilježje to što je u rad muzeja uključena lokalna zajednica, odnosno građani koji će kulturnu baštinu prenositi mlađim

Lepoglavski muzej biti će prvi takve vrste u kontinentalnoj Hrvatskoj. U Lepoglavi se nadaju kako će Ekomuzej započeti s radom kroz nekoliko godina, no ovisi o troškovima. Novoosnovana udruga i grad Lepoglava pokušat će sredstva osigurati kroz domaće i europske fondove.